piątek, 23 września 2016

W KUCHNI: Pudding chia

Najlepiej jak można połączyć pasje. Dlatego często w kuchni czas spędzam również z aparatem :)
Ostatnio to jest mój faworyt jeśli chodzi o deser. Pudding można robić na tysiące sposobów, jedynym warunkiem jest prawidłowa proporcja ilości nasion chia do mleka (roślinnego). Z racji tego, że te magiczne nasionka pochłaniają płyn, ich objętość zwiększa się nawet 9-krotnie. Ja wsypałam do 4/5 szklanki mleka migdałowego 2 płaskie łyżki nasion. I tu nie zawodzi moja metoda "na oko", bo po ok. 6h spędzonych przez tą mieszaninę w lodówce, konsystencja była idealnie budyniowa. Ja dodałam dla smaku 1 łyżeczkę cukru waniliowego i ozdobiłam na dwa sposoby:
  • wiórki kokosowe, banan, maliny
  • wiórki kokosowe, mango, rodzynki, jagody Goji, nasiona słonecznika













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz